Polityka Prywatności

Polityka Prywatności

§6 Polityka prywatności oraz bezpieczeństwo danych osobowych

1.  Administratorem baz danych osobowych przekazywanych przez Konsumentów sklepu jest Sprzedający.

2.  Sprzedający zobowiązuje się do ochrony danych osobowych zgodnie z Ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 roku oraz Ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną z dnia 18 lipca 2002 roku. Kupujący podając przy składaniu zamówienia swoje dane osobowe Sprzedającemu wyraża zgodę na ich przetwarzanie przez Sprzedającego w celu realizacji złożonego zamówienia. Kupujący ma w każdej chwili możliwość wglądu, poprawiania, aktualizacji oraz usuwania swoich danych osobowych.

3.  Szczegółowe zasady zbierania, przetwarzania i przechowywania danych osobowych wykorzystywanych w celu realizacji zamówień przez sklep zostały opisane w Polityce prywatności, która znajduje się pod adresem: noteka.pl/strona/polityka-prywatnosci


O RODO

W związku z RODO (Rozporządzeniem o Ochronie Danych Osobowych - nowym aktem prawnym, który reguluje kwestie zarządzania danymi osobowymi), które wchodzi w życie 25.05.2018 roku, zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. RODO zastępuje dotychczasową polską ustawę o ochronie danych osobowych, a także odpowiadające akty prawne we wszystkich krajach Unii Europejskiej. Dzięki temu systemy ochrony danych osobowych obowiązujących na terenie Unii Europejskiej będą takie same.

Poniżej znajdą Państwo wszystkie informacje na temat tego, jakie dane osobowe zbieramy na stronie sklepu internetowego NOTEKA - www.noteka.pl, dlaczego je zbieramy i czego można od nas oczekiwać w zakresie ich ochrony.

ADMINISTRATOR DANYCH

Administratorem powierzonych danych osobowych jest firma Marta Ogrodowczyk Studio  (NIP 7282708764) w ramach której prowadzony jest sklep NOTEKA, jako jedna z marek firmy. Firma Marta Ogrodowczyk Studio ma siedzibę w Łodzi przy ulicy Górniczej 28/43, 91-765. Z firmą można kontaktować się listownie, mailowo - kontakt@noteka.pl.


DANE ZBIERANE W CELU REALIZACJI ZAMÓWIENIA

W procesie składania zamówienia zbieramy Państwa dane, które są niezbędne do jego realizacji, a na podstawie zgody na ich przetwarzanie:

  • Imię i nazwisko,
  • Kod pocztowy,
  • Adres e-mail,
  • Numer telefonu,

Przy wyborze dostawy kurierem lub Pocztą Polską także adres do dostawy (ulica, numer ulicy, numer lokalu, miasto). Nie prosimy klienta o adres zamieszkania, jeżeli sposób dostawy tego nie wymaga (nie jest wymagany do Paczkomatów i odbioru osobistego).


DANE ZBIERANE W CELU WYSYŁKI NEWSLETTERA

Zapisy na nasz newsletter są całkowicie dobrowolne i nigdy nie wpisujemy na listę subskrybentów, którzy sami się na niego nie zapisali. Adresy, które pozyskujemy do listy mailingowej są zawsze podane przez Państwa dobrowolnie, świadomie i w konkretny i jednoznaczny sposób. Z tego też powodu stosujemy model double opt-in (podwójne uwierzytelnianie) przy zapisie do newslettera, a zapis do niego nie uzależnia w żaden sposób realizacji Państwa zamówień.

Nasza baza mailowa znajduje się na plaformie FRESHMAIL (https://freshmail.pl/) - dostęp do naszego konta jest zabezpieczony zaawansowanym hasłem zgodnym z wymaganiami GIODO. Dostęp do konta mają tylko i wyłącznie pracownicy firmy. W każdym momencie mają Państwo możliwość wypisania się z naszego newslettera klikając odpowiedni link w stopce otrzymywanych od nas maili lub pisząc do nas na kontakt@noteka.pl


NASZE ZABEZPIECZENIA

Państwa dane przechowujemy przez okres 5 lat od ich pozyskania, a komputery, na których pracujemy są zabezpieczone oprogramowaniem antywirusowym.

To co najważniejsze: nie uzyskujemy danych od osób trzecich ani nie sprzedajemy / nie przekazujemy ich podmiotom niepowołanym. Państwa dane są w naszych rękach tylko w momencie, w którym chcą nam je Państwo powierzyć i pozostają w nich tylko tak długo, jak sobie Państwo życzą. Zabezpieczamy Państwa dane tak, jak zabezpieczamy nasze własne.

Stosujemy środki techniczne i organizacyjne, które zapewniają ochronę przetwarzanych danych osobowych odpowiednią do zagrożeń oraz kategorii danych objętych ochroną, a w szczególności zabezpieczamy dane przed ich udostępnieniem osobom nieupoważnionym, zabraniem przez osobę nieuprawnioną, przetwarzaniem z naruszeniem obowiązujących przepisów oraz zmianą, utratą, uszkodzeniem lub zniszczeniem. Zabezpieczamy zbiór danych przez nieuprawnionym dostępem i stosujemy środki techniczne zapobiegające pozyskiwaniu i modyfikowaniu przez osoby nieuprawnione danych osobowych przesyłanych drogą elektroniczną poprzez następujące metody:

  • ograniczenie dostępu jedynie dla pracowników,  którzy potrzebują go do wykonywania swoich obowiązków służbowych,
  • egzekwujemy fizyczne, elektroniczne i proceduralne zabezpieczenia związane z gromadzeniem, przechowywaniem i ujawnianiem danych osobowych,
  • fizyczne kontrole dostępu do naszych budynków i plików,
  • zapory sieciowe i szyfrowanie danych podczas przesyłu za pomocą protokołu Secure Sockets Layer (SSL).

Nasz sklep może zawierać linki do innych stron internetowych obsługiwanych przez inne podmioty, które mają własne zasady i polityki prywatności, które wyjaśniają, w jaki sposób wykorzystują Państwa dane osobowe. W takich sytuacjach prosimy o dokładne zapoznanie się z rzeczonymi warunkami i politykami prywatności przed podaniem jakichkolwiek danych osobowych na takiej stronie internetowej, ponieważ nie ponosimy żadnej odpowiedzialności za strony internetowe innych podmiotów.

OCENA RYZYKA

W związku z niewielkim rozmiarem firmy i zaufanymi współpracownikami, jak i współpracującymi firmami ryzyko wycieku danych oceniamy na niewielkie.


PRZEKAZYWANIE DANYCH

Powierzamy przetwarzanie danych osobowych jedynie sprawdzonym i zaufanym podmiotom świadczącym usługi związane z przetwarzaniem danych osobowych.  Dane są przekazywane dalej następującym podmiotom tylko i wyłącznie w sytuacjach przedstawionych poniżej:

Przetwarzanie zamówień:

  • Upoważnieni pracownicy i współpracownicy sklepu NOTEKA, czyli firmy Marta Ogrodowczyk Studio – w celu potrzeby procedowania zamówień i kontaktowania się z klientami w sprawie zamówień,
  • SHOPLO (platforma, na której zbudowany jest sklep NOTEKA) – przy składaniu każdego zamówienia, przy zapisie na newsletter oraz przy zapisie na powiadomienie o dostępności towaru - w celu procedowania zamówień,

Hosting i mailing:

  • NETMARK (hosting) – na którym magazynowane są nasze dane – w celu prcechowywania danych na serwerze,
  • FRESHMAIL (platforma mailingowa) –przy wyrażeniu zgody na newsletter – w celu wysyłania na podany adres email kampanii mailingowych,


Księgowość i płatności:

  • IFIRMA (platforma księgowa) – przy wyrażeniu chęci otrzymania faktury – w celu wystawienia faktury,
  • EMPRISE (firma księgowa) - przy wyrażeniu chęci otrzymania faktury – w celu rozliczeń księgowych firmy,
  • TPAY (płatności elektroniczne) – przy wyborze płatności e-przelewem, kartą lub BLIKIEM – w celu realizacji płatności,
  • ELAVON (płatności kartą) – przy wyborze płatności kartą przez sklep internetowy – w celu realizacji płatności,
  • SUMUP (płatności kartą) – w przypadku płatności kartą na targach – w celu realizacji płatności,

Dostawy:

  • DPD (firma spedycyjna) – przy wyborze dostawy kurierem DPD – w celu dostarczenia przesyłki,
  • Inpost  (firma spedycyjna) - przy wyborze dostawy kurierem Inpost– w celu dostarczenia przesyłki,
  • Poczta Polska (firma spedycyjna) – przy wyborze dostawy Pocztą Polską– w celu dostarczenia przesyłki,
  • Ogrodowczyk Sp.J (firma, w której możliwy jest odbiór osobisty zamówień) – przy wyborze odbioru osobistego w siedzibie firmy Ogrodowczyk Sp.J - – w celu dostarczenia przesyłki.

Jeśli będzie wymagało tego od nas obowiązujące nas prawo, musimy przekazać Państwa dane osobowe uprawnionym do tego podmiotom, takim jak sądy, urzędy skarbowe czy organy ścigania.


PRAWA KLIENTA

Jako nasz klient / subskrybent newslettera, czyli właściciel danych, mają Państwo prawo do usunięcia danych z naszej bazy, ale także do:

  • przeniesienia danych do innej firmy,
  • wglądu w historię przetwarzania swoich danych,
  • bycia zapomnianym, czyli usunięcia danych.

W każdym momencie przysługuje Państwu prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzoru.

Tam, gdzie podstawą przetwarzania jest Państwa zgoda, można ją wycofać w każdej chwili. Aby to zrobić, wystarczy skontaktować się z nami listownie, mailowo (kontakt@noteka.pl).


NIEPOWOŁANY WYCIEK DANYCH

W sytuacji, w której doszłoby do niepowołanego wycieku danych klientów, jesteśmy zobligowani do zgłoszenia tego faktu organom nadzorczym oraz administratorowi danych, a także osobom, których te dane dotyczą, czyli klientom.


PLIKI COOKIES

Podczas pobytu na stronie zbieramy także pliki Cookies. Dane zapisane w cookies umożliwiają nam bowiem analizowanie zachowań klientów. Ich zbieranie jest oparte o wyrażoną przez Państwa zgodę.

Pliki cookies (tak zwane „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Klienta i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Sklepu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Sklepu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Sklepu.

W ramach ustawień plików cookie przeglądarki można zadecydować, czy udzielić zgody na zbieranie przez Google takich danych lub jej nie udzielić. Informujemy, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Sklepu.

Pliki cookies wykorzystywane są w celu:

  • dostosowania zawartości stron internetowych Sklepu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Sklepu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb,
  • tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Sklepu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;

W ramach Sklepu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne” (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.

Korzystamy też z narzędzi analitycznych Google Analytics, które zbierają informacje na temat Państwa odwiedzin na stronie www.noteka.pl, takie jak:

  • Link wejścia na stronę,
  • Wyświetlone podstrony,
  • Spędzony na stronie czas,
  • Przejścia między podstronami.

W tym celu wykorzystywane są pliki cookie firmy Google LLC dotyczące usługi Google Analytics. W ramach Google Analytics zbieramy dane demograficzne oraz dane o zainteresowaniach.

Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji może wiązać się z wykorzystywaniem plików cookie administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Pinterest, Twitter.


To chyba wszystko

Jak Państwo widzą - dbamy o dane naszych klientów najlepiej jak potrafimy. Gdyby jednak pojawiły się co do tego jakieś wątpliwości - prosimy o kontakt listowny, telefoniczny lub mailowy - kontakt@noteka.pl.

Dołącz do naszego newslettera!

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów